Onderwijs is meer dan les geven
Voor veel mensen betekent onderwijs, les geven. Leerlingen iets bijbrengen dat ze dan later in hun leven kunnen gebruiken. Echter, is is onderwijs veel meer dan alleen maar les geven. Wat leraren doen kun je het best als burgerschapsvorming beschrijven. Ze vormen leerlingen tot burgers die een positieve bijdrage aan onze samenleving kunnen bijdragen. In de school gebeurt dit, door dat leraren de kinderen vaardigheden en normen te leren. Voor veel leraren is dit een moeilijke taak. Hoe richt je je onderwijs in, zodat je leerlingen actief aan de slag gaan. Want alleen van het horen gaan leerlingen minder goed leren. Hieronder zijn 2 instrumenten die een leraar kan gebruiken om hun leerlingen actief mee te laten doen.
Verbeterbord
Een verbeterbord is een bord dat mee de klas in gaat waar iedereen het kan zien. Op dit bord staan punten die de leerlingen actief aan het verbeteren zijn. Zo heb je met de leerlingen een actief gesprek en weet je altijd hoe het met hun gaat en hoe het met hun doelen zit. Met de hulp van dit bord in de klas, leren kinderen om zelf regie te nemen over hun leerprocessen, maar ook om samen doelen te bereiken met de andere leerlingen. Zo leren ze ook hulp aan te bieden of aan te nemen.
Leerlingarena
Bij een leerlingarena, ga je in het gesprek met de leerlingen. De leraren bereiden vragen voor en kiezen dan enkele leerlingen verdeeld over verschillende klassen. Met deze groep van leerlingen heb je dan een gesprek. Belangrijk is dat dit hun tijd is om te praten en voor de leraren te luisteren. Zo worden de leerlingen actief bij het onderwijs betrokken en leren ze zelfstandigheid.