Visserij School

Alles over Opleidingen en Scholen

Wat houdt een VCA-cursus in?

Wil je als aannemer, als medewerker of als zzp’er opdrachten aan gaan nemen van fabrieken, in werkplaatsen of op bedrijfsterreinen? Of wil je met jouw werkzaamheden of met jouw werknemers gaan bijdragen aan de bouw van installaties of metalen constructies op het terrein van de opdrachtgever? Dan is veiligheid op het werkterrein en de kennis van veiligheid een van de eerste dingen die goed geregeld moeten zijn. Om de juiste kennis in huis te hebben wordt een VCA certificaat meestal vereist door de opdrachtgever. Om een VCA certificaat te behalen kunnen cursussen gevolgd worden. Wat een VCA cursus inhoudt? Daarover vertellen we je meer in dit blog.

B-VCA cursus voor medewerkers

Zit jij bijvoorbeeld in de metaal en wil jouw bedrijf jou naar opdrachtgevers sturen om een klus te klaren op het werkterrein van de opdrachtgever? Dan is een VCA certificaat nodig om het bedrijfsterrein op te mogen, want de opdrachtgever wil dat er zo gezond en veilig mogelijk gewerkt wordt op zijn terrein. Met een VCA certificaat vergroot je als medewerker je kennis en je verantwoordelijkheid.

Je leert in de cursus meer over de gevaren die zich kunnen voordoen op een werkplek en daar oog voor te hebben, je leert om onveilige situaties en handelingen te herkennen. Hierdoor werken jij en je collega’s veiliger en worden er ongelukken voorkomen. Ook leer je meer over de Arbowet- en regelgeving. De opdrachtgever waar je voor werkt bepaalt welke veiligheidseisen en welk VCA niveau gehanteerd wordt bij een bepaalde klus. De B-VCA cursus is bestemd voor medewerkers met uitvoerende taken. Je kunt hiervoor een klassikale cursus volgen bij jou in de buurt of online als je dat liever doet. Beide mogelijkheden met een bijbehorend VCA basisboek. 

VCA Vol, voor leidinggevenden

Geef jij leiding aan medewerkers vanuit een bedrijf, die aan de slag gaan op een bedrijfsterrein? Of geef je leiding als aannemer? Dan heb jij een VCA Vol certificaat nodig als je met je medewerkers het bedrijfsterrein van de opdrachtgever wilt betreden. Ben je benieuwd wat de VCA Vol cursus inhoudt? Je leert de leidinggevende kennis van de Arbowet- en regelgeving, onveilige- handelingen en situaties direct te herkennen en arbeidsongevallen te voorkomen en ook leer je toolboxmeetings te organiseren voor je medewerkers, zodat zij veilig en gemotiveerd aan de slag kunnen.
Hiervoor worden klassikale en online cursussen met bijbehorend cursusboek georganiseerd door heel Nederland. 

VCA examen doen

Als je de cursus hebt afgerond kun je examen doen. Om het B-VCA examen succesvol af te ronden moet je 28 van de 40 multiple choice vragen goed hebben. Daarvoor heb je 60 minuten de tijd. Je hoort na afloop direct of je wel of niet geslaagd bent.
Het VCA Vol examen bestaat uit 70 vragen waar je 75 minuten de tijd voor krijgt. De uitslag krijg je binnen 2 weken per post met daarbij meteen het certificaat als je geslaagd bent en je inschrijving in het VCA register. Met beide certificaten kun je direct veiliger aan de slag.
Bron: www.faf-training.nl